marți, 31 ianuarie 2012

Cornuri pufoase



Reteta de aluat o gasiti AICI

Am vazut prin multe parti cornuri si nu m-au placut cum erau impachetate si aspectul lor! Se pot umple cu orce dar cu conditia ca acel "orice" sa nu curga sau sa murdarim alautul. De exemplu, daca vrem cu ciocolata, nu folosim crema si folosim ciocolata bruta, bucatele, fulgi, etc. Putem apoi folosi gem gros, magiun de prune, sau mai putem folosi rahat bucatele.... si cam atat.
Asa le fac eu:
Fac din aluatul crescut bilute rotunde. Fiecare biluta o intind cu sucitoarea mica:

Baigli cu mac si nuca


Reteta o gasiti  AICI


Bananele



Energie/portie: standard 95 kcal


Bananele plantain

Energie/100 g 117 kcal
Bogate in potasiu, vitamina B6 si acid folic.

Bananele se numara printre alimentele miraculoase ale naturii, fiind foarte bogate in substante nutritive. Sunt o masa rapida ideala si amblata natural.
Persoanele care doresc sa slabeasca evita d eobicei bananele din cauza opiniei eronate ca acestea ingrasa, insa un fruct contine numai 95 de calorii si numeroase substante nutritive. Amidonul din banane se digera mai greu, de aceea acestea trebuie consumate doar coapte, cand o mare parte din amidon se transforma in zahar. . Amidonul din banane plantain poate provoca un disconfort destul d emare daca fructele sunt consumate necoapte, insa acest lucru se poate evita daca le gatiti. Bananele coapte sunt utile la tratarea constipatiei si diareii, dar si pentru contributia lor in eliminarea colsterolului din organism.
Bananlele plantain sunt foarte bogate in amidon , benefic in tratarea si prevenirea ulcerelor. Sunt intrebuitate timp de secole ca alimente de baza in India, sud estul Asiei, americii de Sud si Estul Africii.
Continutul ridicat de potasiu din banane ajuta la prevenirea cremapelor fiind ideale pentru cei care practica activ un sport. O singura banana contine peste un sfert din necesarul zilnic de vitamina B6, deci sunt recomandate femeilor care sufera de sindrom prementrual.

Cateva coji de babane ingropate langa lujerii de zmeura asigura cultivarea de fructe suculente si colorate, datorita continutului lor de magneziu.
Bune pentru persoanele active cele care au un nivel ridicat al colesterolului
Benefice in caz de ulcere, pentru covalescenta, oboseala cronica, epuizare si febra glandulara.
Bananele trebuie consumate coapte si proaspete; bananele plantain trebuie consumate aproape coapte gatite.

Capsuni



Energie/portie standard 27 kcal
Bogate in vitamine C si fibre solubile

-Exista o legenta populara conform careia bolnavii de artrita trebuie sa evite capsunile, pentru ca sunt acide, insa aceasta este departe de realitate. Marele botanist suedez Linnaeus recomanda cpsunile ca remediu ideal pentru tratarea artritei, gutei si reumatismului. Vorbea din experienta personala, pentru ca se vindecase de guta dupa ce se consumase aproape numai capsuni zi si noapte. Aceasta dieta agreabila functioneaza probabil, deoarece capsunile ajuta la eliminarea din corp a acidului uric care irita mult articulatiile.
Capsunile sunt faimoase pentru ca reduc tensiunea arteriala si sunt recomandate in medicina traditionala europeana pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Ele contin o concentratie modesta de fier, insa datorita continutului ridicat de vitamina C, fierul se absoarbe foarte bine., facandu-le utile in prevenirea si tratarea anemiei si oboselii, 100 g calorii de capsuni ofera aproape de doua ori necesarul zilnic de vitamina C.
Capsunile sunt bogate in firba solubila pectina,care ajuta la eliminarea colesterolului, Aceasta si proprietatile sale puternic antioxidante le fac foarte eficiente impotriva articulatiilor cardiovasculare si circulatorii. Exista, de asemenea dovezi certe cum ca aceste fructe delicioase mai au proprietati antivirale. Iata un un medicament care nu necesita o lingura d ezahar pentru a fi luat. Aceste fructe minunate trebuie consumate separat sau la inceputul emsei pentru a beneficia de toate efectele lor terapeutice.

- Cateva capsuni pe zi in sezonul lor sunt cea ma delcioiasa asigurare de sanatate pe care o cumparati.
            
              Bune impotriva cancerului, gutei, artritei si anemiei
         Se recomanda sa se consume proaspete si coapte.
         Pot provoca reactii alergice la anumite persoane.

duminică, 29 ianuarie 2012

Prunele



Există o largă varietate de specii de prune, multe dintre cele din Marea Britanie fiind hibrizi de porumbari şi corcoduşe. Probabil că îşi au originea în Europa de Est, fiind cunoscute în întrebuinţate în întreaga Europă pentru mai bine de două mii de ani. Prunul japonez a fost introdus în SUA la sfărşitul sec. XVII de către expertul Luther Burbank.
Prunele conţin o cantitate redusă de vitamina C, o cantitate redusă de vitamina A şi puţină vitamina E. Sunt însă o sursă bună de potasiu. Prunele mari au mai multe zaharuri şi mai puţin conţinut în acizi, dar şi o valoare medicinală importantă.
Prunele sălbatice din arbuşti ţepoşi sunt întrebuinţate la prepararea ginului de porumbar, o bautură alcoollică tradiţională folosită şi ca remediu la tratarea diareii. Prunele sunt foarte utilizate în medicina orientală, îndeosebi prunele Umebushi tradiţionale, care ajută la tratarea bolivlor digestive, dar au un gust foarte neplaăcut.

- Bune pentru inimă şi circulaţie şi în tratarea reţinerii de fluide
- Se recomandă să se consume foarte proaspete şi coapte sau la cuptor.

Energie porţie standard 20 kcal
Bogate în potasiu



sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Rulada Afrodita - cu piersici






Avem nevoie:
Pentru rulada:
 - 7 oua
 - 7  lg de zahar
 - 7 lg faina
Cum facem: batem bine albusurile cu mixerul pana se intaresc, adaugam galbenusurile, apoi pune faina, omogenizam cu mixerul si turnam toata compozitia intr-o tava mare pe care am unso cu unt si am tapetat-o cu putina faina. Dam la cuptor 30 minute, pana se deprinde putin de margini.
Ne pregatit un prosop umed pe care il intinde, punem rulada calduta pe prosop si rulam cu atentie.
Lasam asa rulata rulada pana se raceste complet, timp in care ne pragatim crema.
Pentru crema avem nevoie de:
 - 1 budinca de capsuni
 - 300 ml frisca lichida
 - 1 plic gelatina granule
-  piersica din compot
Cum facem: punem la umflat plicu de gelatina granule in putina apa rece, apoi ne pregatim budinca dupa instructiunile de pe plic si turnam gelatina umflata in budinca si amestecam si  o dam la racit.
Dupa ce crema de budinca s-a racit batem frisca din care 5 linguri punem deoparte pentru ornat. Amestecam crema de budinca cu frisca, cu lingura. Intindem rulada incet, punem bucatele de piersica taiata peste crema si rulam inapoi, astfel incat sa nu iasa crema si  rulada sa steie perfect.
Ornam rulada cu un strat subtire din frisca, apoi asezam feliute de piersica pe  care le-am trecut prin gelatina pentru frucet tort gelle, si cu duiul facem niste modele cum dorim noi!.
Rulada se da la rece, minim 3 ore dupa care se taie felii si se serveste.






POFTA BUNA!



Gogosi cu apa minerala




Ingrediente:
-1 kg de faina
-1 pliculet drojdie uscata (7 g)
-1/2 lingurita sare
-400 ml apa minerala
-100 ml lapte
-100 gr zahar tos
-1 ou
-1/2 fiola esenta lamaie
-ulei pentru parjit (aprox. 500 ml)
Cum facem:
Se pun toate ingredientele intr-un vas mai mare si se framanta pana cand aluatul obtinut face basicute. Se lasa sa dospeasca, la caldura, pana isi dubleaza volumul(aprox 40 min).
Se intinde aluatul cam de 1,5 cm grosime si se decupeaza gogosile cu o forma rotunda. Se mai lasa la crescut inca 20 min. Se prajesc in uleiul fierbinte si se scot pe un servet absorbant. Se pudreaza cu zahar.







vineri, 27 ianuarie 2012

Tort Helena


Blat:
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 1 praf de copt
Batem bine albusurile cu zaharul, paoi adaugam galbenusurile pe rand si mixam bine, dupa care la sfarsit punem praful de copt amestecat cu faina si omogenizam cu mixerul. Punem toata compozitia intr-o tava cu inel detasabil, pe care am uns-o sau am pus hartie cerata. Dam la cuptor 35 minute. Facem testul cu scobitoarea.
Crema:
- 1 plic gelatina granulata
- 300 g frisca lichida
- capsuni aspectoase
Se pune gelatina granulata la umflat, apoi o topim putin deasupra focului dupa care turnam gelatina topita in frisca batuta si mixam putin, 10 secunde.
Ungem putin blatul cu gem de capsuni si apoi punem jumatate din compozita de frisca batuta, asezam capsunile, le apasam in crema, dupa care punem ce a mai ramas din crema peste capsuni si nivelam si ne pragatim sa ornam tortul.







Ornam tortul cu frisca batuta bine. Acum depinde de fiacare cum ajunge sa niveleze si sa-l decoreze, dupa imaginatia fiecaruia. Am folosit bilute argintii de decor comestibile. Trandafirii sunt facuti din pasta de lapte praf, de mine si sunt comestibili. Trandafiri i-am pictat deasupra cu culoarea mov. Frunzele alaturi le-am facut din frisca.


marți, 24 ianuarie 2012

Prajitura Bradeiro

Ingrediente:
(pentru o tava mica de 20x26 cm)

-300 g de zahar
-150 ml de apa
-150 g de nuci fin macinate
-150 g de unt
-1 lingura de cacao
-1 lingura de esenta de vanilie
-100 g de ciocolata cu lapte
-2 linguri de smantana pentru frisca
-1 lingura de ulei
 - cam 250 g de biscuti macinati, sau 150 de grame de margini (resturi) de prajituri diverse

Preparare:

Asadar, pentru inceput, intr-o cratita se pun pe foc zaharul si apa. Dupa ce incepe sa clocoteasca se lasa sa fiarba cam 4-5 minute, cat sa se lege siropul. Se adauga nucile macinate si se amesteca in continuare pe foc aproximativ1 minut.
Se trage cratita de pe foc, se adauga biscuitii macinati (impreuna cu resturile de prajitura fin macinate, daca folositi) si se amesteca bine. Se adauga untul si esenta de vanilie si se amesteca in compozitie pana cand se topeste untul complet. Se imparte compozitia obtinuta in doua parti, iar una dintre ele se amesteca omogen cu 1 lingura de cacao. Trebuie sa obtineti un "aluat" nelipicios si usor de modelat.
Se preseaza compozitia deschisa la culoare, calduta inca, intr-un strat uniform, intr-o tava captusita cu folie alimentara. Imediat se preseaza deasupra compozitia cu cacao, netezind-o bine (cel mai la indemana e cu degetele unse usor cu ulei).
Se da prajitura la frigider pentru o ora, timp in care se va intari bine, apoi se rastoarna, se indeparteaza folia si se glazureaza pe suprafata cu glazura obtinuta topind pe aburi ciocolata cu 2 linguri de smantana pentru frisca si cu 1 lingura de ulei. Dupa ce se intareste glazura, se taie in bucati potrivite cu un cutit inumiat mereu in apa fierbinte.
Aceasta prajitura este o modalitate excelenta de reciclare a partilor mai putin aspectuoase de la alte prajituri.




duminică, 22 ianuarie 2012

Cremes

Am folosit foi de cremes din comert. Crema am facut-o ca AICI  doar ca in budinca am adaugat 200 ml frisca batuta. Crema am facut-o  din 2 plicuri de budinca de vanilie preparate conform instructiunilor de pe plic iar dupa ce budinc e gata se adauga 150 g margarina rama si se amesteca pana se topeste margarina). Deasupra nu am pus frisca!
Alta reteta de Cremsnit gasiti AICI






sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Cascaval pane

 


Avem nevoie de:
 -felii mai groase de cascaval
- 2 oua
- pesmet
- sare
- faina
- putina apa pentru oua
- ulei pentru prajit
Cum facem:
- taiem cascavalul felii mai gorase. eu am folosit cascaval "del", este potrivit si foarte gustos
- ne batem cele 2 oua in care punem putina sare si putina apa
- ne pregatim pesmetul intr-un bol
-ne pregatim faina in alt bol
Si acum urmeaza etapele:
- incingem ulei din tigaie
- trecem felia de cascala prin ou, apoi faina, apoi iarasi ou si apoi pesmet
- punem repee in tigaie in ulei incins intoarcem pe o parte si cealalta cu o paleta
- servim cu cartofi prajiti sau ce vreti voi!
Se serveste alaturi de cartofi prajiti sau piure.