Energie /portie standard 60 kcal
Bogati in compusi aromatici
Intrebuintarea strugurilor in productia de stafide si vin era foarte raspandita in vechime. Vitis vinifero este specia care se afla la baza majoritatii retetelor moderne din struguri. A fost adusa in lumea Noua de Columb, in 1492, apoi de spanioli si portughezi, care au ajuns in America de Nord si in cea de Sud. SUA este acum a doua cea mai amre producatoare de struguri si stafide din lume. Strugurii sunt unici in nutritie, pentru ca intaresc, curata si regenereaza organismul, fiind ideali pentru covalescenta si utili pentru anemie, oboseala si afectiuni precum artrita, guta si reumatismul.
Beneficiile lor in nutrtitie au fost confirmate de Mahatma Gandhi, care obisnuia sa bea suc de struguri in timpul posturilor sale lungi, fapt care a incurajat introducerea regimurilor alimentare doar cu struguri pentru o gama larga de afectiuni, cum ar fi cele cutanate, ale sistemului urinar, artritei si gutei. O cura de doua zile de struguri la fiecare zece zile este recomndata celor care doresc sa piarda in greutate. Multi naturisti sunt de parere ca strugurii trebuie consumati separat, nu la masa deoarece fermenteaza rapid in stomac. De asemenea se recomanda sa mestecati struguri in caz de gingivita.
Strugurii contin un numar urias de compusi aromatici - mai multi decat la oricare alte fructe. Cei mai importanti sunt acidul tanic astringent, flavona, antocianidele rosii, linalolul, geraniolul si neroulul.n Acestea sunt considerate n substante care ofera strugurilor proprietatile lor anticancerigene.
.