- 1 kg cartofi ,2 oua, 250g faina,100g gris, sare, 50g unt, pesmet, scortisoara, zahar, 500g prune.
Cum procedam:
Cartofii se fierb si se fac piure, se adauga restul de ingrediente si se face un aluat care sa nu se lipeasca, daca se lipeste mai puneti gris. Se ia aluat(am modelat cu mana putin uda) si se pune pruna, dupa care se formeaza galusca si se pun la fiert in apa care clocoteste. Sunt gata cand se ridica la suprafata, eu le mai las vreo 3 minute. Separat intr-o tigaie se pune untul, pesmetul, scortisoara,zaharul, si se rumeneste putin!
Galustele clocotite se iau din oala si se tavalesc direct in pesmet.
Se serveste cu zahar si smantana.
Am fost foarte curioasa sa vad ce reteta ai, dar apoi am vazut ca tu doar ai redat-o. Atunci ma grabesc sa vin cu sfaturile mele de bucatareasa care adora gombotii si pe care toti ii lauda, dupa ce i-a papat.
RăspundețiȘtergereIn primul rand eu nu pun oua in aluat, deoarece ouale intaresc. Inainte de toate insa, crestez pruna, scot samburele si, cu o lingurita,umplu locul cu un amestec de scortisoara si zahar, si le las cateva minute sa se amestece cu sucul natural al fructului. Prin fierbere,din acest amestec, se formeaza un sos dulce, aromat, care da de fapt gustul gombotilor. Un alt secret este uleiul - ei da, eu pun ulei in cartofi si apoi faina, cat cuprinde (deloc gris), iar cand formez mingea in mana, palmele mi-s unse usor cu ulei. Apoi tavalesc usor gombotul format in faina. Si ii fierb la foc mic, apoi ii tavalesc in pesemtul prajit. Crede-ma ca aluatul iasa foarte fraged, nu tare cum am gustat in multe locuri si parca nici nu e atat de greu de digerat. O adevarata placere.
In ultimele zile am facut de doua ori deja, imi pare rau ca nu am facut poze, oricum blogul meu e axat pe animale si nu pe ...papilele gustative.
Pofta buna!